flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кримінальна відповідальність за нетверезе водіння

02 липня 2020, 08:47

В Україні з 1 липня набули чинності зміни до законодавства, які передбачають кримінальну відповідальність за водіння в стані сп'яніння. Раніше це вважалося адміністративним правопорушенням.

Водіям варто пам'ятати, що за водіння у п'яному вигляді настає кримінальна відповідальність за ст. 286-1 КК, згідно з якою керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного, іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, карається штрафом від 1 000 до 2 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 – 34 000 гривень) з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 3 років.

Таке ж повторне правопорушення призведе до штрафу 51 000 гривень із позбавленням права керування транспортними засобами на строк від 2 до 3 років.

Крім цього, кримінальна відповідальність наступатиме й у випадку допуску за кермо п'яного водія, відмови водієм пройти медогляд на ступінь сп'яніння, вживання алкоголю водієм після ДТП, зупинки поліцією й до медогляду – щоби виключити випадки, коли водії таким чином намагалися уникнути відповідальності. Усі ці порушення тепер вважаються кримінальним проступком.