flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День відкритих дверей

20 грудня 2017, 10:59

Місцевий суд є основною ланкою в системі судів загальної юрисдикції. Це випливає насамперед з того, що суди саме цього рівня розглядають усі кримінальні,цивільні,адміністративні справи та справи про адміністративні правопорушення, за винятком тих, які віднесено законодавством до компетенції інших судів.

Організація роботи суду має велике значення для забезпечення його успішної діяльності.

Основна відповідальність за належне здійснення організації роботи суду покладається на голову суду. В організації роботи суду беруть участь інші судді та працівники апарату суду. Без належної організації судової роботи неможливий швидкий, повний і правильний(об’єктивний) розгляд судових справ і виконання інших завдань, що стоять перед судом.

Протягом останніх років склалася традиція відвідування Ічнянського районного суду старшокласниками Ічнянської ЗОШ № 4 І-ІІІ ст. 

Цей рік також не став виключенням і в рамках проведення в школі «Тижня правознавства», 05 грудня 2017 року учні 9 класу ЗОШ № 4 з вчителем правознавства Білодід А.В. та вчителем історії Майдан Н. О. в черговий раз відвідали суд.

Зустріч розпочала голова суду, Карапиш Тетяна Володимирівна, яка ознайомила учнів школи з роботою суду, провела до залу судового засідання, роз’яснила порядок розгляду справ у суді, розповіла про адміністративну та кримінальну відповідальність неповнолітніх, навела приклади та застерегла учнів, що вчинені ними правопорушення є негативними наслідками в їх подальшому житті. Також голова суду повідомила, що розгляд справ є гласним та відкритим та запропонувала учням, яким виповнилося 16 років, бути присутніми під час розгляду кримінального провадження.

 Виступаючи перед учнями, голова суду зазначила, що ситуація в сьогоднішньому українському суспільстві характеризується зростанням підліткової злочинності, поширенням в підлітковому середовищі шкідливих звичок, бездоглядності дітей, що не лише згубно позначаються на їх здоров’ї , але часто стають причиною скоєння ними протиправних вчинків, злочинів. Така складна і тривожна ситуація вимагає особливої уваги до правового  і морального виховання молоді. Із усього різноманіття  знань, які людина набуває у повсякденному житті,  їй найбільше будуть потрібні правові знання, адже обізнаність  у системі законодавства і правопорядку, що існують у державі, повноправними громадянами якої стануть ці учні, допоможе їм розумно скористатись своїми правами, правильно визначити свої обов’язки, застереже від неправомірних  вчинків.  Але лише за умови, що правова освіта підростаючого покоління в навчальних закладах буде органічно поєднана з правовим вихованням. А також висловила подяку вчителям та дирекції Ічнянської ЗОШ № 4  за правове виховання юного покоління.

Перед учнями виступили та провели екскурсію по приміщенню суду керівник апарату суду Сизоненко Н. В., заступник керівника апарату суду Шило О. М. та консультант суду Клименко І. І.

Вкінці зустрічі Тетяна Володимирівна побажала учням школи успіхів у навчанні, оскільки знання, набуті в школі є основою для подальшого здобуття вищої освіти та виборі їхньої майбутньої професії.