flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПРЕЗИДЕНТ СХВАЛИВ ЗМІНИ ДО КПК ПРО ПРОВЕДЕННЯ ОБШУКІВ

06 грудня 2017, 15:08

Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування». Про це інформує його офіційне Інтернет-представництво.

Закон вносить зміни до 2, 27, 28, 60, 107, 160, 164, 165, 168, 214, 222, 236,284, 303, 308, статей Кримінального процесуального кодексу.

Президент пояснив, що з метою забезпечення додаткових гарантій законності при проведенні обшуку запроваджується обов’язкова відеофіксація. Окрім того, вводиться обов’язкова відео- та аудіофіксація судового засідання, на якому ухвалюється рішення про проведення обшуку. Без таких записів отримані докази визнаватимуться недопустимими.

Також передбачено, що особа, у якої проводиться обшук, може користуватися правовою допомогою адвоката на будь-якій стадії його проведення.

Документ встановлює заборону вилучення електронних інформаційних систем, якщо це прямо не передбачено рішенням суду, та обов’язок сторони обвинувачення робити копії необхідної інформації.

Окрім того, він забороняє повторне порушення закритих кримінальних проваджень. Особи, права яких обмежуються, можуть оскаржувати бездіяльність слідчого та вносити клопотання про застосування розумних строків провадження. Представники бізнесу отримають право на підтвердження реєстрації кримінальної справи.

Також зміни передбачають створення незалежної комісії, що розглядатиме завершені справи і даватиме оцінку законності діям правоохоронців щодо представників бізнесу. До її складу увійдуть правозахисники, представники бізнес-асоціацій та органів державної влади.