flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Опубліковано текст закону про внесення змін до процесуального законодавства

06 грудня 2017, 09:32

Ухвалення Верховною Радою України 3 жовтня цього року нових редакцій низки кодексів та внесення змін до окремих законодавчих актів запускають судову реформу в Україні. Перед цим парламент протягом семи пленарних днів розглянув 4 383 поправки до закону.


У вівторок, 28 листопада, в газеті Верховної Ради "Голос України" опубліковано текст Закону "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України і інших законодавчих актів", ознайомитись з яким можливо за наступним посиланням - Закон.

Одним з основних нововведень ухваленого Закону є визначення Верховного Суду єдиною касаційною інстанцією в Україні та введення нового порядку розгляду ним справ. Крім цього, у судовій сфері буде створено єдину систему електронного судочинства. А судові процеси будуть відкриті: дозволено відеозйомку та онлайн-трансляцію. Проте це лише перша частина судової реформи. На черзі зміни в апеляційних та місцевих судах, зокрема, атестація та оновлення суддівського корпусу. Також у планах запровадження вищого суду з інтелектуальної власності та, можливо, антикорупційного суду.

Це найбільш комплексне реформування процесуального законодавства за останні 26 років