flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В березні 2023 року було проведено ряд правових заходів, спрямованих на підвищення рівня юридичної грамотності серед дітей та молоді району

14 квітня 2023, 14:45

В рамках Школи правових наук, яка діє при Ічнянському районному суді та завдяки підтримці Чернігівського громадського комітету з захисту прав людини, в березні цього року відбувся цілий ряд правових заходів, спрямованих на підвищення рівня юридичної грамотності серед дітей та молоді району. 

06 березня 2023 року на запрошення вчителя історії та правознавства Ічнянського ліцею № 4 Ічнянської міської ради Аліни Білодід до проведення уроку правознавства в 9-А класі даного закладу долучився юрист Громадського центру правосуддя Чернігівського громадського комітету з захисту прав людини Богдан Карапиш. На уроці було розглянуто поняття опіки та піклування, підстави встановлення опіки та піклування за рішенням органів опіки та піклування та за рішенням суду, визначено, хто, відповідно до Цивільного кодексу України, може бути призначений опікуном або піклувальником та хто ним бути не може, права та обов’язки таких осіб.

Також було приділено увагу поняттю патронату – альтернативній формі сімейного виховання дитини, яка є сиротою або з інших причин позбавлена батьківського піклування та передається на виховання у сім’ю іншої особи (патронатного вихователя) до досягнення нею повноліття за плату. Визначено, що для встановлення патронату над дитиною, відповідно до ст. 253 Сімейного кодексу України, необхідне укладення письмового договору про патронат, який укладається за рішенням органу опіки та піклування, уповноваженим закладом, з сім’єю патронатного вихователя та батьками дитини, а також наведено відмінні особливості патронату від опіки та піклування.

Крім того, на уроці правознавства учні дізналися про особливості створення та діяльності дитячих будинків сімейного типу, виховання дітей в таких будинках. Також приділено увагу Конвенції ООН про права дитини та її особливостям.

       

14 березня 2023 року на запрошення Школи правових наук та адміністрації Гужівського ліцею Ічнянської міської ради поліцейський офіцер громади Олександр Генці провів навчальну лекцію для молодших школярів Гужівського ліцею Ічнянської міської ради, тема якої – «Правила дорожнього руху». Останнім часом стрімко зростає кількість транспортних засобів, що, у свою чергу, збільшує ризик для інших учасників руху, в тому числі пішоходів. Була приділена увага переходу доріг, вулиць, перехресть, руху по тротуарах, а також в темну пору доби. Для старших класів офіцер провів виховний захід на тему: «Вік адміністративної та кримінальної відповідальності. Роз’яснення понять та види відповідальності».

        

15 березня 2023 року для учнів 8-10 класів Гужівського ліцею Ічнянської міської ради, а 20 березня 2023 року – для учнів Ічнянського ліцею № 4 Ічнянської міської ради, в рамках Школи правових наук, яка діє при Ічнянському районному суді, юристом Громадського центру правосуддя Чернігівського громадського комітету з захисту прав людини Богданом Карапишем проведені заходи за темою «Протидія торгівлі людьми», в ході яких наведено статистику осіб, які постраждали від торгівлі людьми та сукупність ознак, які притаманні даному явищу. Разом з учнями Гужівського ліцею Ічнянської міської ради було переглянуто відео з сайту https://www.stoptrafficking.org про 16-ти річного юнака з Донецька, який після початку вторгнення російських військ 2014 року змушений був виїхати із сім’єю на Західну Україну, після чого він поїхав на роботу до Угорщини та працював там нелегально, не отримавши зарплатню та ледве повернувшись додому. Учні Ічнянського ліцею № 4 Ічнянської міської ради пройшли квест на зазначеному сайті, перевіривши свої знання з безпечного працевлаштування та отримали сертифікати про його проходження.

Також разом з учнями Гужівського ліцею Ічнянської міської ради та Ічнянського ліцею № 4 Ічнянської міської ради були виділені основні правила, які допоможуть не потрапити в зазначені ситуації та більш уважно ставитися до пропозицій навчання, подорожей або роботи закордоном та поширено постери щодо даної проблематики від Чернігівського громадського комітету з захисту прав людини, який діє за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

         

Саме такі заходи в рамках діяльності Школи правових наук, яка діє при Ічнянському районному суді, сприяють підвищенню рівня правової обізнаності та грамотності підростаючого покоління, допомагають дітям набути елементарні знання про найважливіші закони нашої держави, сприяють виробленню вміння використовувати ці знання у повсякденному житті, а тому необхідність проведення в подальшому таких заходів є закономірною.

  

                              Суддя-спікер Ічнянського районного суду                                                        Т. Карапиш