flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи є злочином керування транспортним засобом особою, яка такого права позбавлена

21 березня 2023, 11:15

Адміністративне стягнення у виді позбавлення права керувати транспортними засобами абсолютно чітко передбачає заборону особі здійснювати таке керування без додаткової конкретизації в постанові.

На це звернув увагу Касаційний кримінальний суд, скасовуючи рішення апеляційної інстанції у справі № 464/4690/20 від 08 лютого 2023 року.

За вироком районного суду особу визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.382 КК України та призначено покарання у виді штрафу в розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17 тис. грн.

Проте апеляційний суд скасував цей вирок та закрив кримінальне провадження на підставі п.2 ч.1 ст.284 КПК України у зв’язку з відсутністю в діях особи складу кримінального правопорушення. Суд погодився із доводами захисника, що обов’язковою умовою настання кримінальної відповідальності за невиконання судового рішення є встановлення в такому рішенні вимоги зобов’язального чи забороняючого характеру, адресованої для виконання певним особам. Натомість постанова суду про позбавлення особи права керування транспортними засобами виконується безпосередньо посадовими особами органів Національної поліції. А за керування транспортним засобом особою, позбавленою права керування транспортним засобом, передбачена лише адміністративна відповідальність за ч.4 ст.126 КпАП.

Утім, ККС не погодився із таким висновком, зазначивши, що об’єктивна сторона кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 382 КК України, є умисне невиконання судового рішення, що набрало законної сили, і означає повне його ігнорування.

Тож особа, яку позбавлено права керування транспортними засобами строком на один рік, зобов’язаний був утриматися від керування транспортними засобами протягом визначеного судом строку. Адже позбавлення спеціального права, зокрема, права керування транспортними засобами, одночасно припиняє реалізацію вказаного права особою, до якої застосовано цей вид адміністративного стягнення.

ККС констатував, що систематичність порушень особою Правил дорожнього руху свідчить про ухилення від виконання судового рішення, що є однією з форм його невиконання, як підстави для притягнення до кримінальної відповідальності за ст. 382 КК України.