flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ХІ з‘їзд суддів України прийняв рішення щодо необхідності законодавчого врегулювання питань, пов’язаних із оплатою праці працівників апаратів судів

01 березня 2013, 15:09

Головою Державної судової адміністрації України Русланом Кирилюком у виступі на ХІ з‘їзді суддів України 22 лютого 2013 року було порушене питання необхідності визначення розміру оплати праці працівників апаратів судів на законодавчому рівні.

У зв’язку з цим та з метою врегулювання проблемних питань, пов’язаних із виплатою заробітної плати працівникам апаратів судів, ХІ з‘їздом суддів України вирішено «звернутися до Кабінету Міністрів України стосовно внесення на розгляд до Верховної Ради України проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо фінансування судової влади)», схваленого Радою суддів України».

Зокрема, згаданим законопроектом пропонується встановити розміри посадових окладів керівників та працівників апарату суду у відсотковому відношенні до посадового окладу судді відповідного суду (не менше 50 відсотків та не менше 30 відсотків посадового окладу судді відповідно).



Довідково:

Відповідно до пункту 11 протоколу № 100 засідання Кабінету Міністрів України від 26 грудня 2012 року та з урахуванням доручення Президента України від 10 липня 2012 року № 1-1/1813 щодо належного фінансування видатків на оплату праці працівників апарату загальних місцевих і апеляційних судів Державною судовою адміністрацією України розроблено та надіслано до Кабінету Міністрів України проект Закону України «Про внесення змін до статті 149 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», як такий, що має соціальне спрямування.

Змінами до частини п‘ятої статті 149 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» пропонувалося, що розміри посадових окладів керівників апаратів судів встановлюються у відсотковому відношенні до посадового окладу судді відповідного суду та не можуть бути меншими від 50 відсотків їх окладів. Посадовий оклад працівника апарату суду не може бути меншим від 30 відсотків посадового окладу судді відповідного суду.

 Однак, 25 лютого 2013 року на виконання доручення Кабінету Міністрів України за результатами опрацювання згаданого законопроекту Міністерство юстиції України повідомило Державну судову адміністрацію України, що запропоновані зміни до Закону є неприйнятними.