flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Волонтерська допомога Ніжинському центру соціально-психологічної реабілітації дітей

26 листопада 2022, 11:33

              

    Як зазначав давньогрецький філософ і логік Аристотель, «Кожна сім’я – це частина держави». Сім’я є і залишається природним середовищем для фізичного, психічного, соціального і духовного розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. Вона має виступати основним джерелом матеріальної та емоційної підтримки, психологічного захисту, засобом збереження і передачі національно-культурних і загальнолюдських цінностей прийдешнім поколінням. Усі державні та суспільні інституції мають підтримувати зусилля батьків або осіб, які їх замінюють, спрямовані на забезпечення відповідних умов для виховання, освіти, розвитку здорової дитини. Найважливішою умовою для розвитку дитини є її виховання в сім’ї. Це очевидно, тому не випадково, що Конвенція ООН про права дитини 1989 року містить перелік норм, які повинні забезпечувати захист сім’ї. Дитина з самого народження має право знати своїх батьків та користуватися їх піклуванням (стаття 7). Право дитини на піклування з боку батьків може бути реалізоване лише за умови добровільного і належного виконання батьками своїх обов’язків. Суд, наприклад, може позбавити батьківських прав батька або матір, стягнути з них аліменти, засудити їх за ухилення від сплати, але примусити батьків піклуватися про своїх дітей неможливо.

    Кожній дитині для повного та гармонійного розвитку потрібно зростати в атмосфері щастя, любові та розуміння. Цю просту істину знає кожен, як і те, що не повинно бути одиноких і обділених долею дітей. Дитина повинна жити в сім`ї, де її оточує батьківська любов і турбота. Але, на превеликий жаль, не всім діточкам щастить зростати в атмосфері любові та турботи. Є діти, які з різних причин стали сиротами, або залишились без батьківського піклування, зокрема, внаслідок позбавлення батьківських прав. Відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини. Такі діти, позбавлені батьківської любові і турботи, чекають свого щастя і мріють про повноцінну сім`ю.

   Центр соціально-психологічної реабілітації дітей – це заклад соціального захисту, що створюється для тривалого (стаціонарного) або денного перебування дітей віком від 3 до 18 років, які опинились у складних життєвих обставинах, надання їм комплексної соціальної, психологічної, педагогічної, медичної, правової та інших видів допомоги.

    Одним з таких закладів є Ніжинський центр соціально-психологічної реабілітації дітей Чернігівської обласної державної адміністрації служби у справах дітей, який на даний час налічує 23 вихованці.

   Бюджетного фінансування таких закладів не завжди вистачає, що є особливо гостро відчутним сьогодні – в час боротьби українського народу з російськими загарбниками.

    В зв’язку з даними подіями в колективі Ічнянського районного суду Чернігівської області виникла ідея підтримки таких дітей. Спільно з Громадським центром правосуддя Чернігівського громадського комітету з захисту прав людини, який діє при Ічнянському районному суді Чернігівської області, у рамках програми від американського народу «USAID: Нове правосуддя» було зібрано та доставлено до Ніжинського центру соціально-психологічної реабілітації дітей продукти харчування, овочі та фрукти. Керівництво Ічнянського районного суду в особі голови Карапиш Т.В. та керівника апарату Кулак І.В., а також юриста Громадського центру правосуддя Карапиша Б.В., які передали волонтерську допомогу, були вражені теплом сердець вихованців закладу, їх бажанням навчатися та розвиватися, незважаючи ні на які перешкоди.

                  

 

                

     Колектив Ічнянського районного суду щиро вірить в те, що для кожного вихованця центру соціально-психологічної реабілітації дітей, дитячого будинку чи школи-інтернату настане день, коли вони знайдуть свою сім’ю, яка подарує їм батьківську любов і турботу, емоційну підтримку та психологічний захист і у майбутньому такі діти створять свої власні, міцні сім’ї, які продовжать розбудову сильної, суверенної, незалежної, європейської України!